Tuesday, June 14, 2011

Sani Sudin | Pengajar Asas Lakonan Pelakon LEFTWINGS

LEFTWINGS
Tak Rugged Kalau Hidup Tak Rock & RollSani Sudin bermula sebagai  aktivis/penggiat teater sejak awal 80an bersama dengan Nordin Kardi, sekarang bekas VC Universiti Utara Malaysia (UUM) dalam kelompok teater bernama 'Kumpulan Teater Utama'. 

Pengalaman 30 tahun itu membentuk dan melahirkan Sani Sudin sehingga menjadi seorang penyanyi, pelakon, pemuzik, pencipta lagu, penulis lirik, pelukis dan juga penyair tersohor di tanah air kita.

Beliau merupakan salah seorang anggota kumpulan KOPRATASA. KOPRATASA merupakan kumpulan penyanyi trio yang terkenal kerana menyanyikan lagu-lagu puisi. Antara lagu-lagu popular mereka adalah seperti ‘Masihkah Kau Ingat’, ‘Tetamu Senja’  dari sajak  A.Samad Said.

Sani Sudin juga memegang tanggungjawab sebagai tenaga pengajar untuk filem LEFTWINGS. Beliau bertanggungjawab melatih dan membentuk pelakon-pelakon LEFTWINGS yang rata-ratanya merupakan bakat baru yang mendapat peluang pertama  berlakon filem.

Bermula dengan KOSONG. Mereka iaitu LEFTWINGS tidak mempunyai asas lakonan dan  menjadi tanggungjawab Sani Sudin untuk mengajar mereka apa itu LAKONAN.

Peranan dan tanggungjawab yang abang Sani Sudin pikul sememangnya berat. Semoga beliau sukses membentuk bakat-bakat muda yang baru ini untuk filem LEFTWINGS.


Tak Rugged Kalau Hidup Tak Rock & Roll…
http://www.facebook.com/pages/Leftwings/161114957287951

No comments:

Post a Comment